Szabó Kati Óvoda

SZABO KATI OVODA-ZAGON_1.JPGSZABO KATI OVODA-ZAGON_2.JPGSZABO KATI OVODA-ZAGON_3.JPGSZABO KATI OVODA-ZAGON_4.JPGSZABO KATI OVODA-ZAGON_5.JPGSZABO KATI OVODA-ZAGON_6.JPGSZABO KATI OVODA-ZAGON_7.JPGSZABO KATI OVODA-ZAGON_8.JPGSZABO KATI OVODA-ZAGON_9.JPG


1884-ben Szentkereszti Stefánia baronő a kormánytól állami segélyt eszközölt ki és a maga felelőségére Dózsa Annát, a pesti óvóképző intézet akkor végzett, kitünő növendékét Zágonba hozva, augusztus végén az óvodát megnyította, akkor amikor még egyetlen háromszéki faluban sem működött óvoda.Ebben az időben a növendékek száma 60-70 között változik.
Az 1920-30-as évekről tudjuk, hogy az óvoda állami támogatással és képesített, állam által fizetett óvonőkkel müködött A század közepéig az óvoda helységéül különböző magánházakban béreltek helyet, majd az erdészet épületében, végül jelenlegi helyén, a Zágon, 103 szám alatti, a tanács tulajdonát képező épületben kapott helyet, 1965-ben.
2000-ben az óvoda felvette Zágon szülöttjének, a világhírű tornászlánynak Szabó Katinak a nevét.
2006-ban kormányhatározat által megszabott pénzügyi keret segitségével az óvodaépületét teljesen felújították , új óvodai butorral felszerelték és kivül – belül új arculatot kapot.

Jelenleg Zágonban a Szabó Kati óvodában 4 csoportban folyik az óvodáskorú gyermekek nevelése. Minden csoportban szakképzett óvonő végzi az oktatónevelő tevékenységet.
Kapcsolataink: 2006-ban kerültünk kapcsolatba az anyaországi, Bodajk községi Törpe- Ovi-val, melynek óvónői látogatást tettek óvodankban. A találkozó során megosztottuk szakmai tapasztalainkat, gyermekversekből és énekekből összeállított zenés irodalmi estét szerveztünk. Testvérkapcsolatban állunk a Kisköre-i (Magyarország) Óv-Lak óvodával is.
Szintén baráti kapcsolatot tartunk a Kovászna-i 2-es számú és a Papolc-I óvodákkal is, akkikel közös programokat, találkozásokat szervezünk.
Zágonban a kisdedóvás több, mint 100 éves múltra tekint vissza. Ez a múlt kötelez nevelöi munkánkban, amely nyított, gyermekközéppontú kell legyen, lehetőséget nyújtva az óvonő szakmai önállóságának.

Karácsony – a szeretet ünnepét közös készülődés előzi meg karácsonyi díszek készítése, ünnepi műsor előkészítése – majd az ünnep
Farsang – a farsangi időszakban megszervezzük az óvodai farsangi mulatságot, amikor minden gyerek kedve szerint álarcot ölt. Farsang végén nem marad el a kiszebáb égetés sem
Húsvét – célunk az ünnep értelmének megértése. Ebben az időszakban sem maradnak el a kézműves foglalkozások – tojásfestés, nyuszikészítés – locsolóversek tanítása és a locsolkodás.